De elektrische sigaret

Hoe schadelijk roken is, mag bekend verondersteld worden. De waarschuwingen op de pakjes liegen er per slot van rekening niet om. Roken is niet alleen schadelijk voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Het is dus tijd voor een gezonder alternatief. En dat is er: de elektrische sigaret.

Een stukje geschiedenis

De grondlegger van de moderne elektrische sigaret, ook wel elektronische sigaret of e-sigaret genoemd, is de Chinese apother Hon Lik, die in 2003 met een protoype kwam. De gebruiker ademt geen rook in, maar damp. Omdat er niets verbrand wordt, ontbreken teer en andere schadelijke verbrandingsstoffen. Het idee sloeg meteen aan. De eerste elektrische sigaretten waren al een jaar later in de Chinese winkels te vinden en enkele jaren later zijn ze overal ter wereld verkrijgbaar, door verschillende producenten vervaardigd en geleverd.

De onderdelen

Bij de elektrische sigaret vindt geen verbranding plaats. De roker wil echter toch de sensatie ervaren van rook die naar binnen wordt gezogen. In plaats van rook ademt de roker bij de e-sigaret damp in. De e-sigaret bestaat over het algemeen uit drie onderdelen:

  • Een batterij
  • Een verdamper. Je hoort ook termen als atomizer of clearomizer noemen.
  • Een vulling. Alternatieve namen zijn: cartridge, cartomizer of ampul. De inhoud bestaat uit een speciaal samengestelde vloeistof, ook wel e-liquid genoemd.

Hoe werkt het?

De gebruikers van de e-smoker schakelt in door een knopje in te drukken of, en dat is bij de meeste merken het geval, door te inhaleren. Hierdoor wordt, dank zij de batterij, de verdamper aan het werk gezet. De vloeistof uit de vulling wordt tot verdamping gebracht. De damp kan dan door de gebruiker geïnhaleerd worden. Om de juiste rookervaring te krijgen, moet er voldoende damp zijn.

Werkzame stoffen

De vloeistof uit de vulling is meestal propyleenglycol, polyethyleenglycol ofwel plantaardige glycerine, aangevuld met geur en smaakstoffen. De e-liquid kan ook een hoeveelheid nicotine bevatten. De hoeveelheid nicotine staat altijd op de verpakking aangegeven. Je kunt kiezen uit verschillende sterktes, van 0 milligram per milliliter vloeistof (dan zit er dus helemaal geen nicotine in), tot de extra hoge nicotinedichtheid van 24 mg/ml. De verschillende nicotinesterktes maken een geleidelijke afbouw van de gebruikte hoeveelheid nicotine mogelijk. Daarnaast zijn er vele smaken leverbaar, van traditioneel tot fruitig of culinair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>